Günümüz insan yaşamında en önemli unsurlardan biri ekonomik faaliyetlerdir. Ekonomik faaliyetler içerisinde en büyük öneme sahip konulardan biri olan ticaretin düzenlendiği  hukuk alanına şirketler ve ticaret hukuku diyoruz.

İlk çağlardan beri insanların yaşamlarını sürdürmek için gerekli ihtiyaçlarını karşılaması, bazı sürekli faaliyetler vasıtasıyla sürdürülmüştür. Günümüzde bu faaliyetler çok çeşitli alanlara yayılmıştır. Bunlardan biri, belki de ekonomik faaliyetler alanında en geniş yer kaplayanı olan ticarettir. Ticaret için bir tanım yapmamız gerekirse, üretiminden tüketimine kadar geçen süre içerisinde bir malın bazı değer karşılıkları vasıtasıyla el değiştirmesi olarak açıklayabiliriz. Ekonomik yaşam içinde kapladığı geniş yer ve taşıdığı önem sebebiyle ticaret ile ilgili hususlar ayrı bir kanun ile düzenlenmiştir. Bu hususlarla ilgili kuralların belirlenmesi ve sorunların çözülmesinde başlıca kaynak bu olsa da tabi ki başka kurallara da ihtiyaç duyulmaktadır. Türk Borçlar Kanunu da bu anlamda başlıca kaynaklardan sayılabilir. Bunun dışında genel kanunlar veya diğer alanlarla temas edilmesi durumunda başkaca özel kanynaklar da uygulama alanı bulabilir.

Ticari faaliyetlerin faili bireyler veya kurumlar açısından büyük öneme sahip olması bu konuda uğranılan zararların da büyük ölçüde ve geri dönülemez sonuçlar niteliğinde olmasına sebep olabilir.Bu sebeple, ticarette hukuki danışma belki de diğer alanlardan daha öncelikli konumda olmalıdır. Bu danışma sayesinde ticarete dair hukuki kuralların bilgisine erişmek ve bu kurallar dahilinde hareket etmek ticari faaliyetin sekteye uğramasının ya da herhangi bir zarar doğmasının önlenmesi veya uğranılan zararların ticari faaliyet açısından azami derecede giderilmesi sağlanabilir. Kısaca bu konudaki hukuki danışmanlık ticari faaliyetin en uygun koşullar altında gerçekleştirilmesine yardımcı olur.